De EBO Academy International is een Academy die zich ten doel gesteld heeft om het Jiu Jitsu te promoten o.a. door het les- en leerprogramma voor Kuy- en Dangraden en Stages.
De EBO Academy International heeft als visie het uitdragen van de sport Jiu Jitsu zoals het bedoelt is. Jiu Jitsu is een gevechtswaarde passend bij de situatie en blijft dus in ontwikkeling. Verbeter uw kwaliteit. Als Jiu Jitsuka of als leraar. De EBO® Academy biedt u tal van mogelijkheden om u zelf te ontplooien. Bijvoorbeeld met een individueel leerplan afgestemd op uw persoonlijke ambities. Dit kan aansluitend op en naast uw huidige sportschool. De EBO® Academy organiseert:
- Trainingen en stages (verspreid over heel Nederland)
- Trainingen voor wedstrijdvormen (bijv Duo en Fighting System en Ne Waza en de EBO Battle
- Begeleiding voor Kyu en Danexamens
- Leerplan voor Kyugraden en Dangraden
- Katatrainingen: Ebo-no-kata, Ne-Waza Kata, Goshin-Jitsu-No-Kata en Kime-No-Kata
Het Begin
Als jongen van 7 jaar ben ik in 1955 begonnen met Judo samen met mijn tweelingbroer Bert. Het judo was voor ons een sport waarin wij ons beiden uit konden leven en wij vonden het zo een leuke sport en wij waren er beide goed in dat wij al gauw in het Nederlands Team terecht kwamen. Ik kreeg les van Dhr Sels, die een sportschool in Gouda had. Hij had echter al heel snel door dat hij de lessen beter aan mij over kon laten, dus als jong ventje van 16 jaar gaf ik zelf al judo lessen. Ik had echter geen inspirator. Natuurlijk na het behalen van de gouden medaille van Anton Geesink in 1964 was een booster voor de sport en wie wilde dit dan ook niet halen. Ik was zelf zo onder de indruk van de mogelijkheden van de sport judo en helemaal van het Jiu Jitsu met zijn verschillende disciplines zoals judo/karate/kobudo [wapens]
Het systeem
Ik was zelf bezig met de mogelijkheden en aangezien het judo hierin beperkt was en de sport Jiu Jitsu eigenlijk veel meer mogelijkheden gaf ben ik mij zelf hierin gaan verdiepen. Het Jiu Jitsu lag eigenlijk volledig stil. Hierdoor was ik zelf in staat om de sport volledig weer uit het slop te trekken. Aangezien ik zelf in de Budowereld nog maar een broekie was, had ik iemand met aanzien nodig die dezelfde interesses had als ik en dit was Dhr Wim Boersma. Samen met Dhr Boersma hebben wij het Jiu Jitsu weer op de kaart kunnen zetten. Dhr Boersma zorgde voor de mogelijkheden omdat hij makkelijker ergens binnen kwam en ik zorgde voor de technische kant. Uiteindelijk hebben wij samen het Boek Jiu Jitsu Do geschreven. Door je te verdiepen in de sport Jiu Jitsu kom je automatisch bij het ontstaan van deze sport en de daarbij achterliggende gedachtegang. Uiteindelijk was het van belang om deze informatie om te zetten naar de hedendaagse tijd.
Het huidige system inclusief het Ebo-No-Kata is door zelf trainen een verbetering ontstaan. Bij elke techniek denk ik hoe kan deze beter of anders en wat zijn de consequenties van deze uitvoering en hoe kan ik dat verder voorkomen of verbeteren. Het systeem is ondertussen vertaald in boeken zoals Richtlijnen Kyugraden 1 e Kyu t/m 1 e Dan en het boek Exameneisen 1 e t/m 5 e dan. Deze boeken zijn ondertussen in meerdere talen vertaald en dit systeem wordt ook in meerdere landen op deze manier onderwezen. Tevens zijn er boeken over de Kata’s Ebo-No-Kata alsmede het Ne-Waza Kata en ook deze zijn inmiddels in meerdere talen vertaald. Nog steeds zijn er weinig landen die in staat zijn een systeem te hanteren voor een 6 e Kyu en dit systeem uit te breiden en te vervolgen tot en met 6 e Dan. Vandaar dat mijn systeem door steeds meer landen gebruikt wordt.
Wedstrijden
Aangezien het Jiu Jitsu een oorspronkelijke verdedigingssport is was het eigenlijk niet mogelijk om hier wedstrijden in te houden. Er moest dan ook een systeem ontwikkeld worden welke wel alles met Jiu Jitsu te maken had maar door regels dusdanig goed in elkaar zat dat het volledig Jiu Jitsu bleef maar dat er geen gewonden zouden vallen. In eerste instantie werden er Europese Kampioenschappen gehouden in 1980 met een beperkt aantal aanvallen en technieken. Om de sport een internationale waardige erkenning te kunnen geven moesten hier aanpassing aan gedaan worden. Voor mij was het duidelijk dat er meer structuur in moest komen en dat de technieken beter op elkaar afgestemd moesten zijn.
Om een Jiu Jitsu techniek goed tot zijn recht te laten komen heb je een medestander nodig en geen tegenstander. Hierdoor ontstond het Duo System welke is gebaseerd op het Ebo-No-Kata. Door dit systeem konden de technieken correct uitgevoerd worden en kon de jury alle technieken beoordelen op waarden zoals de aanvals realiteit en controle en uitvoering. De bedoeling van dit systeem was het mogelijk maken om wedstrijden te houden in de sport Jiu Jitsu waarin de uitvoering van de technieken en haar mogelijkheden volledig tot zijn recht zouden komen. Om een system als het Duo System goed uit te kunnen voeren heb je regels nodig. Regels zorgen ervoor dat iedereen weet waar men aan toe is en wat er van je verwacht wordt. Zonder regels krijg je chaos. Om deze redenen heb ikzelf dan ook de regels en criteria gemaakt waar de Duo scheidsrechter zich aan moest houden om te kunnen bepalen welk van de twee Duo’s de beste uitvoering heeft laten zien. De basisregels zijn gebaseerd op de aanvals handelingen van de 4 series van het Ebo- No-Kata en zijn eigenlijk in de loop van de jaren weinig veranderd. Het belangrijkste bij dit systeem is de jurering. Hier hangt eigenlijk alles van af. Het Duo System is een technische tak van sport.
Natuurlijk werd er ook om een tweede tak gevraagd namelijk meer op het echte knokken gebaseerde Fighting systeem. Wederom was het hierbij het belangrijkste dat er regels zijn. Nadat ook deze tak door mij ontwikkeld werd, worden er ondertussen in heel veel landen zowel Europese als Wereldkampioenschappen in zowel het Duo System als Fighting System gehouden. Terugkijkend om mijn carriëre moet ik toch wel aangeven dat mijn leven bestaat uit de sport Jiu Jitsu en dat het soms moeilijk te zien is dat andere zaken belangrijker zijn dan de sport zelf. Het is een schitterende sport die zowel door jong als oud uitgeoefend kan worden en waar je eigenlijk nooit bij uitgeleerd bent.